East Laurel Square

Salinas, CA

This retail project in East Salinas needed a design that would promote pedestrian use of the site, serve as a landmark in the community and appeal to the owner's style. The owner requested a "retro-modern" building with hardscapes to encourage pedestrian access, while revitalizing and simultaneously anchoring this retail center with an existing building strip. The fins at the prominent corner building create a unique and visually interesting statement with a nostalgic feel, while the suspended storefront canopies, light fixtures and copper, sage, cream and beige colors provide a distinctly contemporary feel.

This project replaces an existing gas station, adjacent to a residential community and Natividad Hospital, on a busy corner in Salinas which is seen by approximately 70,000 cars a day. The constrained site posed a challenge with its irregular shape, yet the design provided additional parking, landscaping and patio areas.

Wald, Ruhnke & Dost Architects, LLP